‘Ik dacht ook: ik word nooit ziek’

Geert Koster

Je bent bezig met werk, loopbaan, gezin, vrienden, hobby’s, noem maar op. Mogelijk verzorg je een ziek familielid of ken je iemand die ziek is. Maar dat je zélf ziek kunt worden, daar sta je als gezonde werknemer niet zo snel bij stil. Daarom is het goed om te weten dat PST het één en ander voor je heeft geregeld als alles anders loopt dan je denkt. Dat ervaart Geert Koster. Hij werkt 25 jaar bij DHL en is ongeneeslijk ziek: ‘Ik dacht ook: ik word nooit ziek’.

Geert Koster is geen onbekende bij PST. Jarenlang was hij bestuurslid. Verder coördineert hij de pensioenaangelegenheden voor verschillende business units en is hij lid van de communicatiecommissie van PST. Maar hij is ook, net als zijn collega’s, ‘gewoon’ deelnemer bij het pensioenfonds. En toch is het ook voor iemand die zo ingevoerd is in de wereld van de arbeidsvoorwaarden, een puzzel over wat je het beste kunt doen als je arbeidsongeschikt wordt: ‘Ik ben blij dat het pensioenfonds zoveel heeft geregeld.’

PST duur? Zelf regelen is onbetaalbaar!

‘Je hoort wel eens klachten van: wat zijn die pensioenregelingen duur! In mijn situatie ben ik maar wat blij dat in de PST-regeling ook een arbeidsongeschiktheidspensioen en een partnerpensioen zit. Als je zelf al deze losse verzekeringen moet afsluiten, dán ben je pas duur uit!’, zo waarschuwt Geert Koster. ‘Die bank of verzekeraar wil aan je verdienen. PST niet. Als je het allemaal zelf moet financieren, is het niet betaalbaar. Nu betaalt je werkgever ook mee aan je pensioen én aan de verzekeringen bij ziekte en overlijden. Vaak zeggen mensen: ik heb de centen nu nodig, maar als je ziek wordt, heb je ze harder nodig.’

Borstkanker bij mannen

Twee jaar geleden ontdekte de arts bij hem borstkanker. Dat komt bij mannen niet vaak voor. Maar één op de 150 patiënten met borstkanker is man. Bij Geert is het erfelijk. Genezing is niet meer te verwachten. Omdat borstkanker bij mannen zo weinig voorkomt, is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de behandelmethoden. Daarom worden vaak behandelingen toegepast die vrouwen ook krijgen. ‘Omdat het zo onbekend is, krijg je rare, verbaasde reacties. Zelfs in het ziekenhuis. Ook zijn er mannen die zich ervoor schamen.
Juist in verband met de onbekendheid ben ik er heel erg open over. En schamen doe ik me al helemaal niet. Vrouwen krijgen te horen dat ze moeten opletten, maar dit geldt net zo goed voor mannen! Voel je een rare bobbel? Verandert de kleur van je tepel? Ga naar de huisarts!’
Op het moment van dit gesprek heeft Geert Koster de keuring bij het UWV net achter de rug: ‘Zo’n eerste gesprek, je weet bij God niet wat je overkomt.’ Hij moet beslissen wat hij gaat doen: volledig stoppen met werken, deels doorwerken, pensioen vervroegen of een combinatie van mogelijkheden. Wat is wijsheid? Voor nu, maar ook voor later, voor zijn vrouw Tineke. Hun drie zonen zijn volwassen, maar als kostwinner wil hij zijn vrouw niet met lege handen laten staan.

Veel emotie en onzekerheid

‘De situatie waar ik, en mijn vrouw, in zitten geeft veel emotie en onzekerheid. Mijn horizon is onzeker. Heb ik nog één jaar, dan ga ik met Tineke leuke dingen doen. We reizen graag naar Frankrijk. Heb ik nog vijf jaar? Dan wil ik nog doorwerken. Maar ja. Dat is dus onzeker. Ik werk nu meer dan 50%, maar de output in vergelijking met voordat ik ziek werd, is wel ongeveer 50%. Ik heb minder energie en mijn concentratie is slechter. Meer dan 50% werken gaat niet. Maar helemaal stoppen? Nee. Nu nog liever niet. We hebben thuis geen geraniums en daar wil ik ook niet achter zitten. Ik werk graag en Tineke heeft thuis ook haar eigen leven’, zegt hij met een knipoog.

Kijk wat er voor je geregeld is

Tijdens het gesprek benadrukt Geert Koster dat hij andere deelnemers van PST ervan bewust wil maken dat dankzij PST veel automatisch geregeld is. Maar ook dat je zelf een verantwoordelijkheid hebt. Daarom is het belangrijk om je Uniform Pensioenoverzicht goed te lezen. Dat is een jaarlijks overzicht van je pensioen bij PST. Daarin staat hoeveel pensioen er geregeld is voor jou bij arbeidsongeschiktheid, maar ook voor je eventuele nabestaanden. Je kunt ook inloggen op www.pstpensioen.nl voor een overzicht van je pensioen.

Bij ziekte en bij overlijden

Hieronder zie je wat de overheid regelt als je ziek wordt. Maar als je komt te overlijden, is er ook een uitkering geregeld. Zo is er een partnerpensioen voor je partner en wezenpensioen voor minderjarige of studerende kinderen. Je partner krijgt het opgebouwde partnerpensioen vanaf jouw overlijden zolang hij of zij leeft. Als je met pensioen gaat, kun je ervoor kiezen om je ouderdomspensioen in te ruilen voor meer partnerpensioen. Ben je ziek? Dan is het fijn dat die keuzemogelijkheid er is. Het omgekeerde kan ook. Ben je alleenstaand? Of heeft je partner zelf voldoende pensioen opgebouwd? Dan heb je geen of minder partnerpensioen nodig. Dat kun je dan inruilen voor meer ouderdomspensioen.

Maar als je samenwoont en je partner is niet aangemeld bij PST, dan heeft je partner nergens recht op. Geert Koster: ‘Samenwonende stellen raad ik altijd aan om hun partner aan te melden. Ook mijn zonen wijs ik daar –tot vervelens toe– op. Ik dacht drie jaar geleden ook: ik word nooit ziek. Nu zie ik wat er bij komt kijken en ben ik blij dat er zoveel al geregeld is.’


Dit interview is eind 2017 gepubliceerd in de PST krant. Geert Koster is op 19 augustus 2018 overleden.