Betaalt DHL mee aan mijn pensioen?

Interview met Joost Kikkert

Betaalt DHL mee aan mijn pensioen?

Pensioen is niet gratis. Daar betaal je premie voor. Joost Kikkert (38) weet dat de premie op zijn brutosalaris wordt ingehouden. Wat hij niet wist, was dat DHL net zoveel meebetaalt aan zijn pensioen. En ja, met die premie bouw je pensioen op voor jezelf. Dat gaat niet naar de huidige gepensioneerden. Dagelijks belt of mailt Joost Kikkert vanuit Best met het Midden-Oosten. Als medewerker van DHL Global Forwarding (Regional Control Tower HP) is hij voornamelijk verantwoordelijk voor de GCC lidstaten (zeg maar: de Europese Unie van het Midden-Oosten: Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten). 

Maar verder dan ‘goedemorgen’ en ‘bedankt’ reikt zijn Arabisch niet. Dat is nog niet nodig. Alles gaat in vloeiend Engels en kan prima vanaf een afstand gecoördineerd worden voor zijn twee klanten: HP Enterprise en HP inc. 

Joost Kikkert: ‘Wij zorgen ervoor dat DHL kantoren alles volgens contract vervoeren en adviseren waar nodig. Ook zijn we het eerste aanspreekpunt voor de twee klanten. Spoedzendingen, speciale zendingen, noem maar op. Je hebt het soms over heel dure zendingen. HP inc is vooral de hardware (desktops, laptops en printers), HP Enterprise is meer alle zakelijke producten en diensten. Het eerste is meer “volume” (denk aan  katoenprinters van meer dan 5 meter lang) en het andere meer “value”. Vanuit Dubai hebben we afgelopen kwartaal in één maand 350.000 kg vervoerd. En dat is alleen Dubai, hè.’ 

Over de waarde van zijn vrachten weet hij van de hoed en de rand. Maar als het gaat om de waarde van zijn pensioen, wordt het toch wat stiller. Zoals bij bijna iedereen van zijn leeftijd, overigens. Maar daar is bij Joost Kikkert onlangs verandering in gekomen. Hoewel het op zijn werk gaat over internationale zaken, staat zijn hoofd privé naar zaken dicht bij huis: huisje, boompje, beestje, en ... baby. Dat hij binnenkort vader wordt, was voor de logistiek medewerker de trigger om bij de toekomst stil te staan. Met een financieel adviseur heeft hij zijn geldzaken bekeken en een levensplan opgesteld.
Dan komt het pensioen ook om de hoek kijken. Joost Kikkert werkt nu zo’n elf jaar bij DHL, waarvan de eerste jaren via een uitzendbureau. Hij weet dat zijn werkgever ‘iets’ regelt voor zijn pensioen: ‘Dat verwacht je ook van zo’n grote werkgever.’ Hoe zit het met dat wat hij daarvoor betaalt? Betaalt DHL mee? En wat doet het fonds met die premie?

Dit zegt de pensioendeskundige:

Pensioenpremie bestaat uit twee delen: dat wat jij betaalt (dat zie je op je loonstrook) en dat wat je werkgever betaalt. Veel mensen weten niet dat hun werkgever meebetaalt. Dat is begrijpelijk, want het werkgeversdeel staat niet op je loonstrook. DHL houdt jouw deel van de premie in, verdubbelt dat bedrag en maakt het totaal elke maand over aan ons fonds. Het fonds belegt die premie en jij krijgt er later een pensioen voor terug. Het geld gaat dus niet naar de gepensioneerden van nu, wat veel mensen onterecht denken. De pot kan straks ook niet leeg zijn. Jij bouwt pensioen op voor jezelf.

Waar komt dat misverstand over de premie dan vandaan? AOW is ook pensioen. Dat krijg je van de overheid. Daar gaat de premie die de werkenden nu betalen wél meteen naar de huidige gepensioneerden.
Ook kan er verwarring ontstaan, omdat media melden dat jongeren betalen voor de ouderen binnen het pensioenfonds. Dit is voor een deel waar. Iedereen betaalt naar verhouding evenveel premie en krijgt daarvoor een zelfde hoeveelheid pensioen terug. Omdat de premie voor jongeren langer kan groeien bij het beleggen, zouden jongeren in theorie minder hoeven in te leggen voor hetzelfde pensioen. Als de huidige jongeren van nu straks ouder zijn, profiteren zij van dat systeem. Dit is het systeem van de doorsneepremie. Dat werkt goed als iedereen tot zijn pensioen bij een pensioenfonds blijft. Maar dat is niet altijd het geval (meer). Daarom wil de overheid dit systeem afschaffen. Zover is het echter nog niet.