Nieuws

Koopkracht, wat is dat?

Rond Prinsjesdag wordt het onderwerp koopkracht weer actueel. Wie gaat erop vooruit, wie gaat erop achteruit? Maar wat is koopkracht eigenlijk? En wat is de rol van een pensioenfonds?

Koopkracht

De ontwikkeling van de koopkracht laat zien hoeveel het inkomen van Nederlanders erop voor- of achteruit gaat. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat de prijzen elk jaar veranderen. Meestal stijgen de prijzen elk jaar een beetje. Dat noemen we ook wel inflatie. Ook wordt rekening gehouden met kosten waar u automatisch geld aan kwijt bent, zoals een zorgverzekering. Het gaat dus om de ontwikkeling van het deel van het inkomen dat u vrij kunt besteden aan zaken die u wilt.

Koopkracht werkenden

Als u werknemer bent, gaat uw inkomen tijdens uw loopbaan meestal omhoog. U maakt carrière of wisselt van baan. Of u gaat meer verdienen, omdat hierover met uw werkgever afspraken worden gemaakt in een cao. Als de prijzen stijgen en uw salaris stijgt net zoveel, dan verliest u geen koopkracht.

Verwachtingen CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert elk kwartaal een verwachting over hoe onze economie zich op korte en lange termijn zal ontwikkelen. Het CBS verwacht dat de economische groei aan blijft houden en dat daarbij een belangrijke rol is weggelegd voor binnenlandse bestedingen. De koopkracht van veel Nederlanders gaat er waarschijnlijk op vooruit, omdat de lonen stijgen, de prijzen niet zo hard stijgen (= lage inflatie) en steeds meer mensen een baan hebben.

Koopkracht gepensioneerden

De koopkracht van gepensioneerden is anders. Na uw pensioen gaat uw inkomen niet meer omhoog. Om te voorkomen dat het pensioen minder waard wordt (en de koopkracht van gepensioneerden dus achteruit gaat), proberen pensioenfondsen de pensioenuitkering te laten meestijgen met de prijsstijgingen.
Deze jaarlijkse verhoging hangt echter af van de financiële positie van een fonds. De laatste jaren is het pensioenfondsen niet gelukt om de pensioenen (volledig) te laten meestijgen met de prijzen. Sommige fondsen moesten de pensioenen zelfs verlagen. Bij PST is dat gelukkig niet aan de orde.
Gepensioneerden hebben de afgelopen jaren koopkracht verloren. De verwachting is dat pensioenfondsen dit voorlopig niet kunnen repareren. De politiek zoekt daarom naar een andere oplossing.

Verhoging pensioen

Ook ons fonds probeert elk jaar alle pensioenen te verhogen. Dat geldt voor de pensioenen van gepensioneerden en voor de opgebouwde pensioenen van werknemers en van oud-werknemers.
Of er een verhoging komt, hangt af van de beleidsdekkingsgraad. Dat is de graadmeter voor hoe het pensioenfonds er financieel voor staat. Het bestuur mag de pensioenen alleen maar verhogen als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110%. Onze beleidsdekkingsgraad ligt op dit moment onder deze grens.

Meer weten?

Lees meer over de verhoging van de pensioenen voor werknemers, oud-werknemers en gepensioneerden. Bekijk onze actuele financiële situatie in deze grafiek. Op deze pagina leest u ook meer achtergronden over onze (beleids-)dekkingsgraad en de ontwikkelingen van de afgelopen maanden.