Nieuws

Lage rente blijft onze financiële positie parten spelen

De beleidsdekkingsgraad van PST  is in september licht gedaald naar 112,6%. Eind augustus bedroeg deze dekkingsgraad 112,7%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Een dekkingsgraad van 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het nu en in de (verre) toekomst moet uitkeren (= de verplichtingen).

De dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, wisselt de rente en gaan er mensen met pensioen. Op de laatste dag van elke maand maakt het pensioenfonds de balans op en rapporteert dit voorlopige cijfer aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Beleidsdekkingsgraad

Sinds 1 januari 2015 zijn pensioenfondsen verplicht om de beleidsdekkingsgraad te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). Sindsdien publiceren wij deze ook op onze website. De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 12 maanden. De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

PST moet een beleidsdekkingsgraad hebben van 123,7% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De huidige dekkingsgraad ligt onder deze grens. PST heeft een herstelplan ingediend.

Ontwikkelingen in september

Het vermogen van ons fonds bleef in september ongeveer gelijk. De rente is en blijft erg laag. Hoe lager de rente, des te meer moet een pensioenfonds nu opzij zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Daardoor blijft de dekkingsgraad ook laag. Omdat de dekkingsgraad in september 2016 lager is dan in september 2015, daalde de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand. De beleidsdekkingsgraad is immers een voortschrijdend gemiddelde over de afgelopen 12 maanden.

Levensverwachting

Behalve de rente, speelt de levensverwachting ook een belangrijke rol in de berekening van de financiële positie van een pensioenfonds. Hoe langer mensen leven, des te langer krijgen ze pensioen uitbetaalt. Een ouderdomspensioen ontvangen deelnemers immers zo lang ze leven. Elke twee jaar rekent het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) uit hoeveel de levensverwachting stijgt en welke invloed dit heeft op de deelnemers van een fonds. In september bleek dat mensen opnieuw langer blijven leven. Het effect op onze financiële positie is naar verwachting enkele tiende procenten. Dit effect wordt de komende maanden in onze dekkingsgraad verwerkt.

Meer informatie

Op deze website publiceert ons fonds maandelijks de dekkingsgraad. Bekijk de grafiek en lees meer over de achtergronden van onze financiële positie.

Bron: Bestuur