Nieuws

PST begint het nieuwe jaar goed: de dekkingsgraad stijgt

Onze financiële positie is in januari weer verbeterd. De beleidsdekkingsgraad steeg van 112,4% naar 113,2%. Dat komt door de gestegen rente.

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Een dekkingsgraad van 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het nu en in de (verre) toekomst moet uitkeren (= de verplichtingen).

De dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, wisselt de rente en gaan er mensen met pensioen. Op de laatste dag van elke maand maakt het pensioenfonds de balans op en rapporteert dit voorlopige cijfer aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Beleidsdekkingsgraad

Sinds 1 januari 2015 zijn pensioenfondsen verplicht om de beleidsdekkingsgraad te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). Sindsdien publiceren wij deze ook op onze website. De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 12 maanden. De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. PST moet een beleidsdekkingsgraad hebben van 122,9% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De huidige dekkingsgraad ligt onder deze grens. PST heeft een herstelplan ingediend.

Waarom steeg de dekkingsgraad in januari?

De rente waarmee ons fonds zijn financiële positie moet berekenen is gestegen. Een hogere rente is goed nieuws voor onze dekkingsgraad. Dat betekent namelijk dat ons fonds minder geld opzij hoeft te zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Daarnaast werden bepaalde beleggingen minder waard (obligaties) en bepaalde beleggingen juist meer waard (aandelen). De som van deze ontwikkelingen bij de beleggingen pakte negatief uit, maar de invloed van de gestegen rente was groter. Daardoor verbeterde onze financiële positie zich in de eerste maand van 2017.

Als we alleen naar januari kijken, ging het om een stijging van maar liefst 2%. De beleidsdekkingsgraad volgt langzamer, omdat dit een gemiddelde is. Die steeg met 0,8%.

Meer informatie

Op deze website publiceert ons fonds maandelijks de dekkingsgraad. Bekijk de grafiek en lees meer over de achtergronden van onze financiële positie.

Bron: Bestuur