Nieuws

Januari 2019: onze financiële positie is weer iets beter

Ons fonds is 2019 begonnen met een actuele dekkingsgraad van 120,9%, in december was deze nog 119,2%. De beleidsdekkingsgraad daalde naar 125,2%. In december was deze nog 125,9%. 

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Een dekkingsgraad van 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het nu en in de (verre) toekomst moet uitkeren (= de verplichtingen). De dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu.
Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, wisselt de rente en gaan er mensen met pensioen. Op de laatste dag van elke maand maakt het pensioenfonds de balans op en rapporteert dit voorlopige cijfer aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is de actuele dekkingsgraad. Deze steeg in januari van 119,2% naar 120,9%.

Beleidsdekkingsgraad

Pensioenfondsen zijn verplicht om de beleidsdekkingsgraad te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 12 maanden. De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. PST moet een beleidsdekkingsgraad hebben van 118,9% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De beleidsdekkingsgraad ligt boven deze grens. Dat betekent dat we financieel ‘gezond’ zijn. Daardoor konden we per 1 januari 2019 de pensioenen met 2,1% verhogen.

Beetje herstel in januari

Na een slecht einde van 2018 was januari geen slechte maand voor ons fonds. De rente daalde weliswaar verder. Dat zorgt ervoor dat we meer geld opzij moeten zetten om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Daardoor verslechtert onze financiële positie. Maar positief was dat onze beleggingen meer waard werden. Met name de aandelen deden het goed. Dit positieve effect, wat hoger was dan het negatieve effect van de dalende rente zorgde ervoor dat onze financiële positie in januari verbeterde.
Dit effect is nog niet terug te zien in de beleidsdekkingsgraad, omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen 12 maanden. Als het de komende maanden ook goed blijft gaan, stijgt de beleidsdekkingsgraad op een gegeven moment vanzelf mee.

Meer informatie

In deze grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van ons fonds zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld.

Bron: Bestuur