Nieuws

Nieuwe trend onder 60-plussers: in deeltijd werken

Van alle werknemers tussen de 60 en 67 jaar werkt 1 op de 6 in deeltijd. Een generatie eerder was dat nog 1 op de 14. Dat blijkt uit onderzoek door Netspar.

Volgens de onderzoekers is deze trend een gevolg van de stijgende pensioenleeftijd. De AOW gaat in stappen omhoog naar 67 jaar en 3 maanden in 2024 en ook de standaard pensioenleeftijd in pensioenregelingen bij pensioenfondsen en verzekeraars is de laatste jaren gestegen. In onze pensioenregeling is deze pensioenleeftijd 68 jaar.

De leeftijd waarop werknemers stoppen met werken, steeg de laatste jaren mee met de stijgende pensioenleeftijd. Rond het jaar 2000 gingen de meeste mensen rond hun 60ste (volledig) met pensioen, nu is dat rond hun 64ste. 

Hoe ouder, des te minder uren

Naarmate de werknemer ouder wordt, gaat hij geleidelijk minder werken:

  • een grote deeltijdbaan (20 tot 32 uur per week) is relatief populair bij mensen rond de 62 jaar
  • een kleine deeltijdbaan (minder dan 12 uur per week) komt vaker voor rond de 67 jaar

De onderzoekers baseerden hun conclusies  op de mannen, omdat bij vrouwen meerdere trends door elkaar lopen als het gaat om parttime werken.

Deeltijdpensioen

De onderzoekers viel het verder op dat deze oudere parttimers nog relatief weinig gebruikmaken van deeltijdpensioen. Bij deeltijdpensioen blijft een werknemer voor een deel werken en krijgt hij voor een deel al pensioen uitgekeerd. Steeds meer pensioenfondsen bieden deze keuze aan. Ook bij ons fonds is het mogelijk om het pensioen in deeltijd te laten ingaan.

Meer informatie

Wilt u meer weten over deeltijdpensioen? Lees de informatie hierover op deze website. Het rapport van het onderzoek vindt u op de website van Netspar.