Pensioenfonds DHL (voorheen Pensioenstichting Transport) bestaat sinds 5 augustus 1948. In eerste instantie was ons pensioenfonds er voor de dochterondernemingen van de Nederlandse Spoorwegen. Daartoe behoorde toen ook Van Gend & Loos, het latere DHL.

 

Weetjes over de historie

Reglement 1930 (Van Gend en Loos)

Reglement 1930

Overeenkomst van lidmaatschap 1949

Overeenkomst van lidmaatschap

Over 1954 werd het eerste jaarverslag uitgebracht, mede omdat in 1954 de volledige PSW (Pensioen en Spaarfondsenwet) is ingegaan en de Verzekeringskamer (voorganger van DNB) toezicht ging houden op pensioenfondsen die verplicht waren staten in een voorgeschreven vorm in te dienen, maar ook een jaarverslag op te stellen. Het jaarverslag bestond uit een verslag van het bestuur en de verplichte verslagstaten.

Uit het jaarverslag 1954

Ook moesten ingevolge de PSW de statuten en pensioenreglementen door de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid worden goedgekeurd. Op 5 augustus 1955 werd de Ministeriële goedkeuring verleend en op 11 augustus 1955 in Staatcourant nummer 154 opgenomen.

In 1957 werd de A.O.W ingevoerd, als gevolg daarvan vervalt het tijdelijk weduwenpensioen zodra de weduwe voor een uitkering ingevolge de A.O.W. in aanmerking komt. Daarnaast wordt bij het te verzekeren ouderdomspensioen rekening gehouden met de uitkering ingevolge de A.O.W. . Ook werd in 1957 het opbouwpercentage voor het ouderdomspensioen verhoogd van 1,25% naar 1,5%.

Daarnaast werd in 1957 een 'elektronische rekenmachine' in gebruik genomen. Tot die tijd werd alles met de hand uitgerekend.
Met deze 'elektronische rekenmachine' kon de geldende reglementaire pensioengrondslag (zijnde het gemiddelde loon over de laatste vijf jaar) makkelijker worden berekend.

In 1958 werd voor deelnemers werkzaam bij Van Gend & Loos door een storting van een koopsom het aantal deelnemersjaren van 40 naar 44 verhoogd. 44 was ook het reglementaire maximaal aantal deelnemersjaren.

In 1959 werd ook de vakantietoeslag opgenomen in de pensioengrondslag. Daarnaast wordt het wezenpensioen voortaan uitgekeerd tot de meerderjarige leeftijd en nu aan maximaal 5 kinderen i.p.v. 3. Dit laatste als gevolg van het inwerkingtreden van de algemene weduwen- en wezen wet.

 Gegevens voor de opneming in de pensioenregeling

Per 1 januari 1961 werd PST lid van de Coöperatieve vereniging Centraal Beheer G.A. en ook lid van Centraal Beheer welke de beleggingen van de stichting verzorgde.

In 1963 werd de wijze van financiering van de pensioenen aangepast. Voorheen gebeurde dit door middel van een gelijkblijvende jaarpremie, vanaf nu worden jaarlijks de pensioenen ingekocht, er is hierdoor minder achterstand in inkoop.

In 1964 zijn de statuten aangepast en ook het pensioenreglement, voor het eerst is er een invaliditeitspensioen verzekerd.

Per 1 januari 1967 werd voor het eerst een toeslag verleend van 3% aan de gepensioneerden. In de jaren daarna werd dit de regel. Dit was mogelijk omdat over 1966 voor het eerst het boekjaar werd afgesloten met een positief saldo, dit doordat in 1963 de wijze van financiering was aangepast.

In 1967 is de Wet op arbeidsongeschiktheidsverzekering aangenomen en ontvangen de arbeidsongeschikten nu ook een wettelijke uitkering, met daarop een aanvulling vanuit het fonds.

 

 In 1970 is voor het eerst gesproken over de ambitie, zijnde 70% eindloon bij 40 dienstjaren over het salaris boven de AOW. Ook ontvingen de bestuursleden vanaf 1970 vacatiegeld en is de vervanging bij ontstentenis geregeld in de statuten.

1972 - Vanaf 1972 wordt het ouderdomspensioen uitgekeerd tot en met de maand van overlijden.

1973 - Een herziene Pensioen- en Spaarfondsenwet is in werking getreden, vanaf nu moet in de statuten en pensioenreglementen bepalingen zijn opgenomen omtrent het systeem van financiering en de afkoop van premievrije pensioenen, deze laatste is komen te vervallen.

 
 1994 – PST is sinds dit jaar een ondernemingspensioenfonds

2004 - sinds 1 januari 2004 verzorgt AZL de deelnemersadministratie

2020 – alle actieve deelnemers in de PST zijn inmiddels in dienst bij een DHL Deutsche Post bedrijf.

2021- Op 1 januari 2021 is de naam gewijzigd naar Stichting Pensioenfonds DHL Nederland. De reden hiervoor was de naamsbekendheid en het feit dat er nu alleen nog DHL bedrijven waren aangesloten bij het fonds.
 
5 augustus 2023